Da se nju pita, Madeline Powell (39) promijenila bi svoje prehrambene navike, kao i navike svoje obitelji, te bi njihovi zajednički obroci bili sastavljeni samo od vegetarijanske hrane - jednostavnih salata i žitarica. Ali, za takve planove i promjene mora uzeti u obzir i želje ostalih članova svoje obitelji kod kojih možda neće naići na razumijevanje. “Moj sin je izbirljiv oko povrća, a muž Jim više je tip za meso i pržene krumpiriće.”
Pogodite što se promijenilo od njihova vjenčanja prije 21 godine? Zajedno su dobili više od 45 kilograma.
Kako pokazuju istraživanja, takvi su slučajevi dio svakodnevnice obiteljskih ljudi. Rezultati istraživanja provedenog među 15.000 ljudi pokazuju da žene u prosjeku dobivaju 11,5 kilograma tijekom prvih 13 godina braka, dok muškarci u istom razdoblju dobiju oko 8,5 kilograma.
Problemi s težinom puno više zabrinjavaju Madeline nego Jima. Dok joj je s jedne strane drago što je muž voli upravo onakvu kakva jest, bez obzira na višak kilograma, s druge pak žali što nema potrebnu potporu u nastojanjima da poradi na svojoj težini. “Mislim si: Zašto da se živciram kad njemu to ne smeta?”
Za mnoge je žene to „pitanje od 64.000 kalorija”, koje otvara problematičnu životnu temu o kojoj ni stručnjaci ne raspravljaju često. “Pretpostavlja se da žena, kad odluči skinuti višak kilograma, nailazi na oduševljenje svojega partnera, ali vrlo često to nije tako”, istaknula je psihologinja Barbara Jacobson Stuart. Razlozi za nepružanje potpore mogu biti različiti. Možda postoji bojazan muškarca da će žena, kada postane privlačnija i atraktivnija, tražiti društvo mlađih muškaraca u dobroj tjelesnoj formi, možda će očekivati i od supruga da se odrekne nezdrave i masne hrane ili možda zato što njezin celulit muškarac koristi kao izgovor za traljav seksualni život. To mogu biti neki od razloga zašto muškarci (svjesno ili nesvjesno) sabotiraju ženska nastojanja za gubitkom kilograma. Kada lošim prehrambenim navikama dodamo djecu i zgusnut raspored obveza, ne čudi što Stuartova brak i majčinstvo zove “poslom koji deblja najviše na svijetu”. Ali ne očajavajte, ima i težih stvari koje se mogu promijeniti, pa tako ni ovaj problem ne bi trebao predstavljati nešto neizvedivo. Evo nekoliko savjeta i ideja kako promijeniti navike vezane uz prehranu.
PORCIJA „PROTIV” PORCIJE “Mnoge žene sebi serviraju istu količinu hrane kao i svojim muževima a da o tome
ne razmisle”, kaže Mary Lou Klem, istraživačica u Nacionalnom institutu za kontrolu tjelesne težine u SAD-u. No budući da muškarci teže tomu da budu veći i imaju veću mišićnu masu od žena, normalno je da jedu više bez debljanja. U prosjeku, za posao koji se većinu vremena obavlja sjedeći, muškarcu je dovoljno 2200 kalorija na dan, dok je ženama za isti životni stil potrebno 1600 kalorija - čak 600 manje nego muškarcima. Na sreću, rješenje je i više nego jednostavno. Servirajte manje hrane, rabeći manje tanjure, i jedite polaganije. “Vašem mozgu treba barem 20 minuta kako bi registrirao da ste se dovoljno najeli”, kaže John Foreyt, ravnatelj klinike Baylor u Houstonu, ustanove za istraživanje prehrane. Još jedan zanimljiv i vrlo jednostavan način: obrok započnite niskokaloričnom juhom i pijuckajte mnogo vode kako biste se što prije osjećali sitima.
KADA MUŽ KUHA Nakon što je Melissa Coventry iz Kalifornije nastavila školovanje, njezin muž David preuzeo je odgovornost za kuhanje. To ne bi bio problem da David nije gurman. Od tada je Melissa dobila 4,5 kilograma. “Jednom sam ga upitala koliko sira koristi u pripremi rižota. Rekao mi je: ‘Ma, ne previše’. Ubrzo sam shvatila da pod time misli na cijeli veliki komad sira.” Joan Salge Blake, profesorica na bostonskom sveučilištu, savjetovala joj je da se sama ponudi pripremiti laganu salatu ili prilog (povrće bez jakih dodataka i sastojaka). Suprugova hrana neka joj bude tek dodatak. Melissa je i sama otkrila suprugu da ona, umjesto ulja i maslaca, koristi zdravija, alternativna rješenja koja ne “kvare” okus i kvalitetu pripremljenog jela.
KADA PUNO JEDEMO IZVAN KUĆE Randy Schuster, 33-godišnja voditeljica cateringa iz San Francisca, ima svoju priču. “Moj dečko i ja uživamo u odlascima u restorane jer možemo u miru razgovarati bez stvari koje nas dekoncentriraju kod kuće.” Posljedica: u prvoj zajedničkoj godini života udebljala se 4,5 kilograma. “Da jedemo doma, nikada ne bih uzimala tako masnu i začinjenu hranu.”
Jedno od rješenja je izbjegavati mjesta na kojima se nudi masna i nezdrava hrana, ali Karen Miller-Kovach, znanstvenica u Weight Watchers Internationalu, ima puno jednostavniji i bolji prijedlog. “Možete jesti gotovo sve, bilo gdje, i uspješno i dalje kontrolirati svoju težinu. Sve što trebate učiniti jest obratiti više pozornosti na veličinu samih porcija i tako kontrolirati težinu bez prevelikih odricanja i zabranjene hrane.”
KADA SE ON PREVIŠE TRUDI POMOĆI Bez obzira na to što zna koju bi hranu smjela jesti, a koju ne, Randy Schuster voli ugrabiti pokoju grickalicu prije večere. “Kada mi partner zbog toga prigovori, znam se jako naljutiti”, kaže Randy. Ona ima dojam da živi s kontrolorom prehrane. Po mišljenju stručnjaka, upravo ta prevelika pažnja i potpora znaju biti kontraproduktivne i često se događa da iz čistog inata osoba prekrši dijetu. “Muškarac često prati prehrambene navike svoje žene jer smatra da bi takva vrsta pomoći njemu puno značila u istoj situaciji”, misli Stuartova. Rješenje? Sjesti za stol, započeti otvoreni razgovor i saznati što životni partner smatra potporom u svojim nastojanjima. Možda je nagrada za svaki izgubljeni kilogram, poput zajedničkog izlaska, dobra ideja. Možda biste češće odlazili u šetnju i više se kretali da on ide s vama. “Ako vam dođe prekršiti režim dijete, recite mu, ali bez svađanja: Želim se počastiti, sutra ću nastaviti paziti što jedem”, dodaje Stuartova. “Tako ćete se oboje moći opustiti.”
KADA VAS IZAZIVA Velika je vjerojatnost da će vaš partner sumnjati u motive vaših promjena u načinu prehrane i životnog stila, no dajte mu malo kredita i pretpostavite da vas samo želi nagraditi za vaš trud kada vam donese veliku čokoladu. No ako odbijete, a on i dalje nastavi donositi slatkiše, nešto je drugo u pitanju.
Psihologinja Jacobson Stuart napominje da se kod muškaraca često javlja nesigurnost, čak i ljubomora jer ne razumiju točno zašto to radite. “Pokušajte mu objasniti da su pravi razlozi vaša želja da se osjećate bolje i zdravije i da vam nedostaje energije za svakodnevne obveze te da razlog nije vaše nastojanje da privučete pozornost drugih muškaraca.”
Ako to ne uspije, ne očajavajte. Pokušajte naći podršku u krugu obitelji ili prijatelja - već će se naći netko tko će shvatiti vaše motive za takvu odluku. “Možda je vaš muškarac odličan partner i daje vam sjajnu podršku u mnogim situacijama”, kaže profesorica Salge Blake, “ali u ovoj mu, jednostavno, to baš ne ide.”